OM OSS

Om oss


När kolonirörelsen kom igång för drygt hundra år sedan var tanken att ge trångbodda arbetarfamiljer möjlighet att odla för husbehov. Odlingen var viktig, men det fanns också en längtan efter något eget, där man kunde ha grillfest en sommarkväll eller helt enkelt ligga i en hängmatta och göra inget.


I Landskrona blev det snabbt populärt med koloni och staden har blivit den kolonitätaste i Sverige. Koloniområden ligger som gröna oaser i staden, egna världar, bakom häckar och staket. Den kolonitäta staden kan stoltsera med 6 koloniområden. Bland dessa är Kopparhögarnas koloniområde det största, med 530 kolonier och det bildades 1962.

Det ligger i stadens norra utkant har ett “lantligt” läge. Borta från stadens pulserande brus njuter man av naturens rogivande lugn och tystnad. Samtidigt är det bara ett “stenkast” in till stadens utbud. Mot söder gränsar det till en skog, innan staden tar vid och mot norr slingrar sig Säbyå, som det råder fiskeförbud i. 


Kopparhögarnas koloniområde är fördelat på 21 huvudgator från A – V med en huvudgata från vilken man kan nå samtliga gångar med bil och cykel. Tillgång till kommunalt vatten finns under sommarmånaderna. Föreningen har utsett en styrelse som driver föreningens klubbstuga, som går att hyra, samt alla förekommande göromål såväl administrativa som praktiska.


I närområdet finns en massa aktiviteter. Som exempel kan man ta barnen eller barnbarn med sig till Karlslundsparken där det finns lekplatser och en liten djurpark med de vanligaste djuren från svenska lantgårdar. BoIS matcher kan man bevista på idrottsplatsens arena som ligger intill simhallen. Att ta sig till och från området är lätt då det finns en kommunal busslinje som stannar i anslutning till områdets infart.